Szkoła Podstawowa im. Świętego Stanisława Kostki w Amelinie

Amelin 33       
06- 212 Krasnosielc                                                                                
tel. 29 717 52 73 lub 799032641

E-mail: spamelin@tlen.pl

  • Kalendarium

    Poniedziałek, 2024-04-29

    Imieniny: Hugona, Piotra

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 552028
    • Do końca roku: 246 dni
    • Do wakacji: 53 dni

Alergeny

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne, od dnia 13.12.2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

"WYKAZ SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI", ( zamieszczony poniżej ).

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

 

 1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne;

7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą );

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.